Jó reggelt a Less Nándor Emléktúrán!

 

A túra alkalmából köszöntünk minden kedves résztvevőt, és arra kérjük, figyelmesen olvassa végig az útleírást!

Az iskolakapun kilépve balra indulunk. A templomot elhagyva a bal oldali műúton elmegyünk a bolt előtt. A falu végét jelző balkanyartól 700 m-re elérünk egy újabb éles balkanyart, de mi haladunk egyenesen a földúton (szalag). Átbújva a sövényen egy fenyvesben kapaszkodunk fel (kis reggeli torna). A tetőn a bal oldali ösvényen egy földútra térünk, majd 50 m után jobbra a szőlő és az erdő között megyünk K felé. Az erdőben jobbra nyíló ösvényen jutunk le Cserépváraljára. A faluban egymás után kétszer balra fordulva kiérünk a főutcára (megérkezik a P jelzés). A főutcán, a kaptárkövet jelző táblával ellentétesen, É felé haladva az iskola előtt jobbra nekivágunk az emelkedőnek. A templom után kis tisztásra érünk (ritkán jelzett), majd tovább felfelé. A tetőn balra fordulunk, majd a kerítést elérve jobbra. Rövidesen kiérünk egy műútra, és ezen követjük a P D jelzést D felé. Nemsokára balra fordulunk egy földútra, amelyről 300 m után jobbra lejutunk a Mangó-tető alatti kaptárkövekhez az 1. ellenőrzőpontra.

A PD jelzést követve egy kisebb kúp bal oldalán visszakapaszkodunk a szekérútra. Itt jobbra indulunk tovább (szalag), majd 150 m után a szekérútról balra betérünk az erdőbe. A Mangó-tetőt megkerülve belefutunk a P jelzésbe, amelyen jobbra fordulunk. A lefelé tartó úton rövidesen balra megyünk tovább. Két tisztáson áthaladva, erdőben érjük el a Felső-szoros bejáratát, ahol választhatunk a turistaút vagy a patakmeder között (egyik sem bokakímélő). A két út a szoros közepén találkozik, ahonnan 15-20 m magas sziklafalak alatt haladunk É felé. Kiérve a Dobi-rétre a 2. ellenőrzőpont vár.

Az ellenőrzőpont után balra egy szekérúton (szalag) indulunk el, majd egy kerítés mellett haladunk tovább. Nemsokára megérkezik jobbról a S jelzés. Ezt követve, a kerítés után rövidesen élesen jobbra kanyarodunk (a földút egyenesen megy). Egy csaliton, majd egy mezőn át Ny felé megyünk (jelzés nincs, de nyugalom). Egy vízmosásnál találkozunk a tanösvénnyel (PT jelzés), amelyen meredeken leereszkedünk. A műutat keresztezve két domb között egy völgybe térünk, s a tanösvényen haladunk fölfelé. Az erdőből kiérve kissé jobbra tartva átvágunk a réten, amelynek végén az erdőben jobbra nyíló szekérúton megyünk tovább. A jelzéseket követve egy bal- és egy jobbkanyar után érünk a Hór-völgybe. A murvás úton É felé fordulva a K+ jelzésen, az Oszla erdészháznál érjük el a 3. ellenőrzőpontot, ahol megállhatunk Nándi emlékműve előtt. (Szolgáltatás: víz, ivólé, vajas, zsíros és lekváros kenyér).

A pihenő után kimegyünk az útra, balra É felé (K+ jelzés), és 2 km után éles balkanyarral elindul az Ódor-mászás az Egresnél (KL jelzés), ahol feltételes ellenőrzőpontra számíthatunk. Egy cikcakkos jobb – balkanyarral kikerüljük a mocsárrétet, majd egy kerítést elmellőzve as Zsilibes-forráshoz érünk. A víz felirata szerint ihatatlan, de mi rendszeresen fogyasztjuk, ha arra járunk. Többszöri megállás és az útvonal-kijelölők felmenőinek emlegetésével érünk fel az ösvényről egy dózerútra, amelyen balra haladunk tovább. A kerítés sarkánál balra fordulunk és megérkezünk az ódorvári pihenőhöz. Innen felmászunk (PL jelzés) a 3.ellenőrzőpontra, a tulajdonképpeni „várba”, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik minden irányba. (Szolgáltatás: csoki).

A „várból” leérve a jobb minőségű dózerutat választjuk (PL jelzés), de alig15-20 m után jobbra fordulunk az Ódor-hegy oldalában kanyargó ösvényre. Ezen először egy enyhén emelkedő csalitos következik, majd beérünk az erdőbe. Az erdő végén éles balkanyar és a meredeken lefutó ösvény levezet a műút kanyarulatába, ahol jobb felé indulva (50 m után balra érdemes leugrani a Szent Erzsébet forráshoz) nemsokára elérünk a Völgyfő-házhoz. A ház mögött balra fordulva a Török útra (PZ jelzés) térünk. Ezen 7 km-t teszünk meg végig erdőben, váltakozva emelkedő, majd süllyedő terepen „liftezve”. Hosszabb menet után egy kiszélesedő nyeregben jobbról megérkezik a S+ jelzés, ahol feltételes ellenőrzőpontra számíthatunk. APZ jelzésen haladva megkerüljük a Vasbánya-tetőt és hamarosan elérünk egy négyes útkereszteződést. Megyünk tovább egyenesen (PZ jelzés), majd egy meredekebb emelkedőn elérünk a gyönyörű panorámát kínáló Kövesdi-kilátóhoz. Egy kis emelkedő után szintben, majd enyhén lejtő úton érjük el a Várkúton tanyázó 5. ellenőrzőpontot. (Szolgáltatás: mézes, víz).

Az esőbeállótól 50 méterre jobbra friss forrásvizet vehetünk. Innen a Zo jelzést követve meredeken lefelé tartunk. Egy elágazáshoz érve balra megyünk, majd rövidesen elmellőzzük a Szent István-kutat. Az egymást váltó elágazásokban a jelzést figyelmesen követve maradunk a jól kijárt földúton. Az Attila-kútnál kis tavacskához érünk, ahol néhány méter után balról beérkezik a Zomellé a SO jelzés. Síkfőkút határát elérve jobbra indulunk a S jelzésen, a Várkúti utcán a Síkfőkút Hotel felé. Egy hangulatos kis tavat jobbról elmellőzve haladunk tovább a Síkfőkúti utcán. A műút nagy jobbos kanyarulatánál a S jelzést balra elhagyva, az utolsó házak között, szalagok mentén feltérünk egy földútra, (a 18. szám alatt házi birsalmasajtot, lekvárt vehetünk). Nemsokára elérjük a villanyvezetéket. Az erdő szélén kanyargó ösvényen időnként pompás kilátás nyílik a falura. Hirtelen előtűnik napi szenvedésünk utolsó pontja, a Nyomó-hegy, s a GSM toronynál elérjük a 6. ellenőrzőpontot.

Bükkzsérc és a hegy panorámájában gyönyörködve balra indulunk a vezetéket keresztezve. Néhány 100 m után balra előre, majd balra-jobbra kanyarogva követjük a szalaggal megerősített Poojelzést. Leérünk a patakvölgybe a dózerúton balra térünk a majorság felé. A kerítésnél jobbra, és a gémeskutak között érjük el a S jelzést, amely bevisz Bükkzsércre. Enyhe emelkedőn gyalogolunk a jobbra-balra kanyargó jelzést követve fel a templomig. Itt jobbra fordulunk és a temetőt elmellőzve, egy földúton leérünk a Bükkzsérc - Cserépfalu műútra. Az út túloldalán egy sövény található. A rajta nyíló „kapun” (szalag) át elindulunk felfelé az emelkedőn. Nemsokára balra egy újabb sövény nyílásán átvágva haladunk tovább D felé. Az emelkedő előtt egy szúrós bozótosban megkeressük a bejáratot (szalag), és gyerünk az utolsó nagy emelkedőnek. Ezen felkapaszkodva üdvözöljük a 7. ellenőrzőpont tagjait (esetleg apró pofonokkal letöröljük a vigyort az arcukról).

Ha kifújtuk magunkat, a pecsételés után elindulunk a kövesúton lefelé (szalag). Egy kisebb jobb- és két nagyobb balkanyar után felsétálunk a cserépi pincesorhoz, majd onnan jutunk be a falu főterére. Ott jobbra fordulva az iskolához érünk, ahol a hőn áhított cél ad örömteli érzést. Megint sikerült. (Közben pedig vár ránk a megérdemelt szolgáltatás: tea és bableves).