Köszöntjük a Nomád negyedmaraton alkalmából és arra kérjük,

figyelmesen olvassa végig az útleírást!

A RAJT a Látogató központ mellől  Hór-völgy bejáratától indul.

Elindulunk a Hór-völgyben a murvás úton É felé a K+ jelzésen és 350 m múlva balról elmellőzünk egy kőfejtőt, majd további 300 m után Suba-lyuk ősember barlanghoz vezető feljáratot. Újabb 700 m-t magunk mögött tudva jobbról, a patak túlpartjáról belénk fut az Ökörütő-völgy, de mi folyamatosan haladunk tovább a Hór-völgyben, hogy az Oszla erdészháznál elérjük az 1. ellenőrzőpontot, ahol megállhatunk Nándi emlékműve előtt.

A pihenő után tovább folytatjuk az úton, a Hór-völgyben, É felé (K+ jelzés), és 2 km után éles balkanyarral elindul az Ódor-mászás az Egresnél (KL jelzés). Egy cikcakkos jobb – balkanyarral kikerüljük a mocsárrétet, majd egy kerítést elmellőzve a foglalt Zsilibes-forráshoz érünk. A víz felirata szerint ihatatlan, de mi rendszeresen fogyasztjuk, ha arra járunk. Többszöri megállás és az útvonal-kijelölők felmenőinek emlegetésével érünk fel az ösvényről egy dózerútra, amelyen balra haladunk tovább. A kerítés sarkánál balra fordulunk és megérkezünk az ódorvári pihenőnél a 2. ellenőrzőpontra. Nem kötelező, de innen felmászhatunk (PL jelzés) a tulajdonképpeni „várba”, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik minden irányba.

Az esőbeállótól lefelé indulunk el a szekérúton, a szalagozást és táblát követve. Egy kerítést is elmellőzünk, majd az Illés-parlagnál egy hármas elágazásban balra fordulunk (Vigyázzunk, mert itt válik el tőlünk a 26 km-es táv, nehogy elfussunk velük). Tovább robogunk egyre meredekebben lefelé a kanyargós úton a szalagozást követve míg ki nem érünk Hór-völgyi elágazáshoz.

Itt forduljunk balra a dózerútra és fussunk el a Látogató Központ mellett a S jelzést követve. Az út folyamatosan kanyarodva eléri a Cigány-dűlő  hármas kereszteződését, ahol jobbra a szalaggal jelzett Cigány-dűlőn megyünk D felé, majd a Hór-patakon jobbra átvágva érünk be a faluba. A Lovastanyát elmellőzve, a Bem József utcán érünk a bolt elé, ahol balra fordulva rövidesen a Közösségi Házhoz érünk, ahol a hőn áhított cél ad örömteli érzést. Megint sikerült. (Közben pedig vár ránk a megérdemelt szolgáltatás: tea és bableves).