{{ readfile file="/themes/lne/layouts/partials/nav/localmenu_lne125.html" }}

Útvonalvezető

No megállj csak! Jó reggelt a Less Nándor Emléktúrán!

A túra alkalmából köszöntünk mindenkit, és arra kérünk, figyelmesen olvasd végig az útleírást!

A közösségi háztól oldalától indulunk felfelé a pásti pincesoron a S+ jelzésen. a kilépve balra fordulunk. A focipályát elmellőzve a szalagozott rossz minőségű kövesúton jobbra fordulva kezdünk felkapaszkodni a Nyomó-hegyre. Egy nagyobb bal-jobb, majd egy kisebb jobb-balkanyar után érkezünk a tetőre az 1. ellenőrzőpontra.

A hegyről a kőtornyok közötti bozótos, szűk, meredek ösvényen jutunk le az erdőbe. A lejtő alján a sövény mellett haladunk É felé. Egy nyiladékon oldalt váltunk, majd az útmenti sövényen átvágva érjük el a Bükkzsérc határában a S jelzést. Vigyázzunk a gépkocsi-forgalomra! Átvágunk a földútra, és a temető mellett érünk be a falu templomához. Innen balra lekocogunk a központba, ahol jobbra, majd az első utcán balra térünk az Egri útra. Innen felmászunk a nyeregbe, majd le a Szoros-patak felé. Az út egy tanyánál balra kanyarodik, de mi a jobbra induló kis ösvényen mászunk ki a Novaji kunyhó romjaihoz. Az útkereszteződésben a P+ jelzésen jobbra tartunk a Vasbánya-nyeregbe. Innen balra fel a P Z K\ jelzést követjük a Kövesdi-kilátóhoz. Visszatekintve eddigi utunkra, fél km után a Felső-Kuklya-nyeregbe érünk. Az utat elhagyva jobbra felvágunk a Z K\ jelzésen a Kerengő útra. Figyelmesen haladunk lefelé amíg jobbra nyílik egy kis ösvény. Ezen néhány métert megtéve a Dolomitbánya tetején a 2. ellenőrzőpont vár a Bükki kövek és a fennsík csodálatos panorámájával. (Szolgáltatás: édesség).

Visszatérve a fő ösvényre jobbra tovább lefelé (ZK\ jelzés). Rövidesen éles jobbkanyar következik, elhagyjuk a Z jelzést, a K\ tanösvényen megyünk egyenesen tovább. Jobbról elmellőzünk két a bányaudvarba befutó ösvényt, majd átvágunk a bányaudvar alján a monumentális bányafal alatt. Két km kanyargás után egy Y elágazásban belefutunk a P+ jelzésbe, aminek a baloldali ágán haladunk tovább. Egy kerítés mentén hagyjuk el a Park Hotel épületeit. Egy műútra térve rövidesen a Bambara Hotel bejárata elé érünk, ahol az aszfaltról jobbra letérünk a tanösvényen (K\ jelzés). Ez az erdei út vezet a Felsőtárkányi-tóhoz, ahol a 3. ellenőrzőpont vár. (Szolgáltatás: víz). Feltétlenül töltsünk vizet, mert sokáig nem lesz.

Vágjunk át a két tó között a kisvasútig (szalag) . A síneket és a Fő utat keresztezve elindulunk a Bocskai utcán É felé a P K Z jelzéshármast követve. A Z jelzés hamarosan leválik, a Varróház vasúti megállóig a sínekkel párhuzamosan haladunk. Itt a K jelzésnek is búcsút mondunk és egyenesen megyünk tovább a P P+ jelzéseken. Figyeljünk, mert 100 m után a P jelzésen jobbra elhagyjuk a dózerutat. Egy irtásos erdőrész után a patakot keresztezve a Napsugár kulcsosházhoz érünk. Egy gyertyános-bükkösben lassan emelkedünk a patak mentén egy széles erdészetúton. Egy Y elágazásban a patakot keresztezve a baloldali ágon haladunk a Pes-kő-völgyben (P jelzés). A Pes-kő háztól 20 méterre balra, a patak túloldalán találjuk a bővizű forrást. Érdemes vizet venni a kemény emelkedő előtt. A völgyfőben 100-150 méteren át a magas aljnövényzet tesz próbára. A nehezen követhető P jelzés ellenére vágjunk át egyenesen, amíg stabil ösvényre érünk. A tetőre kiérve balról elmellőzzük a Hegyes-kő látványos szikláit, jobbról a Pes-kő orma sejlik fel. Egykori mészégetők maradványai mellett érünk ki az Őr-kő-rétre. A Kéktúrát keresztezve egyenesen felmászunk a sziklák között a KΔ jelzésen az Őr-kő csúcsán lévő 4. ellenőrzőponthoz. Innen dél felé a Déli-Bükk fut előttünk a Nagy-Egedtől a Vár-hegy gerincéig, középen kései pontunk az Ódor-vár emelkedik, keletre a Pes-kő és Cserepes-kő ormait látjuk. (Szolgáltatás: édes-sós apróság)

Az Őr-kőről visszamegyünk az Őr-kő-rétre, ahol balra indulunk a P K+ K jelzéseken. Előbb a Kéktúra, 200 m múlva a K+ jelzés is leválik a Kálmán-hegyi út kereszteződésében, de mi kitartunk a P jelzés mellett. Rövid ereszkedés utáni újabb csomópontban érkezik a KS jelzés, így haladunk jobbra lefelé a Katonasírokhoz (K P S jelzés). A hatos elágazásban élesen jobbra fordulunk a S jelzésű ösvényre, elhagyva a széles erdészeti utakat. A Mária-bánya emlék után leérünk a Horotna-völgybe, amelynek jobb oldalán egy erdészeti úton folytatjuk utunk. A Felső-Horotna-völgyi elágazásnál balra tartunk a S Z jelzésen. Az erdészeti útról 200 m után balra levágunk egy meredek ösvényen. A Felső-tótól a S jelzés nem követhető, ezért szalag mentén átmegyünk a gáton, jobbra fordulunk és a patak bal partján futó úton jutunk a szabadtéri múzeumhoz. Ezen átvágva jobbra fordulunk és a Fátyol-vízesésnél érjük el az 5. ellenőrzőpontot. Következő vízvétel a Csurgó-forrásnál! (Szolgáltatás: víz, szörp, izo, kóla, só, banán, csoki, alma, vajas, zsíros, lekváros kenyér)

Innen a K/ jelzésen haladunk a patak mentén a Felső-tóig, ahol balra a ZΩ jelzésre váltunk az Istállóskői-barlang felé. A ZΔ jelzést elérve érdemes megtenni a maradék 10 métert a barlangig szusszanásképpen, megtekintve az első európai homo sapiens tanyáját! A barlangtól visszamegyünk a ZΔ jelzés kezdetéig, ahol balra fordulunk egy lefelé tartó keskeny ösvényre. A meredélyen óvatosan haladva 10 méter után ismét balra fordulva leereszkedünk a völgyfőbe. Innen kezdődik a mászás az Istállós-kőre a túra (s az ország egyik) legnagyobb összefüggő szintemelkedésén. Felérünk egy erdészeti útra, amelyen balra fordulva szintben pihegve haladunk. 400 méter múlva a ZΔ jelzéssel jobbra fordulunk (ne menjünk le az erdészeti úton). Hamarosan felérünk Istállóskőre a Bükk 3. legmagasabb pontjára. Innen a ZΔ; SΔ jelzésen indulunk le a nyeregbe, ahonnan balra fordulva a SΔ jelzésen már gyerekjáték a Bükk legmagasabb pontján, a Szilvási-kőn a 6. ellenőrzőpont elérése. (Szolgáltatás: csúcs-csoki). JÁTÉK: aki Fátyol-vízeséstől 45 perc alatt felér a Szilvási-kőre dupla csokit kap!

A Szilvási-kőtől leérünk az erdészeti útra és jobbra fordulunk (SΔ jelzés). A 900 méter feletti belső bércek között kanyargunk. Kellemes ereszkedéssel érjük el a műutat, balra az út kanyarulatában a Holló-kő táblával. Az utat keresztezve jobbra fordulunk lefelé a dózerúton a S jelzésen. A Huta-réten jobbról érkezik a K+ jelzés, mellyel a Faktor-rétig együtt haladunk. A Faktor-rét vége előtt 150 méterrel figyeljünk, mert a S jelzéssel letérünk az útról a rét bal szélét követő ösvényen az erdőbe. A Csurgó erdészháznál a forrásból vehetünk vizet. A villanyvezetékeket elérve, elhagyjuk a S jelzést és elindulunk a szalagokon balra felfelé Bálványra. Az Petőfi-kilátónál a 7. ellenőrzőpont vár. (Szolgáltatás: édes-sós apróság)

Miután megnéztük a csodás panorámát a Z jelzésen indulunk lefelé Ny-ra. 300 méterre egy irtáson belefutunk egy erdei út kanyarulatába, amelyen balra haladunk lefelé. Hosszan kanyargunk a Z jelzésen. Egy fenyvesben T elágazáshoz érünk. Az erdészeti úton jobbra fordulunk, amelyről 15 méter múlva balra le is térünk egy kis ösvényen. Kiérve az erdőből Nagyvisnyó rétjeire, szemből látjuk a ránk váró Dédesi ormot, jobbra pedig visszatekinthetünk a Bálványra és a bánkúti radarállomásra. Folyamatosan haladunk a rét szélén lefelé, bár jelzések nem nagyon lesznek. A rét végén elmellőzzük a napelem-parkot és beérünk a főutcára. A műúton jobbra fordulunk és a S jelzést követjük a falun keresztül. A települést elhagyva a buszmegállónál az üdülőtábor táblájánál letérünk róla jobbra (S jelzés) a Bán-patak völgyébe futó műútra. Ezen jutunk a Boróka Táborba, ahol a 8. ellenőrzőpont vár. (Szolgáltatás: zöldségleves, víz, szörp, kóla, izo, só, banán, csoki, alma, csomagszállítás) LIMITIDŐ: aki pontzárásig nem halad tovább, kizárásra kerül!

A Boróka Panzió kerítésén kilépve, a Nemzeti Park táblánál térünk be a S jelzés az erdőbe. Egy padnál érjük el a KL jelzést, amelyen balra indulunk meredeken felfelé a Dédesi várhoz. Felérve a Dédesi kilátóponthoz a Kapu-bérc sziklái láthatók. Még 50 m kapaszkodás és a romnál lesz a 9. ellenőrzőpont.

Ugyanazon az ösvényen visszatérünk a kereszteződésig, ahonnan balra követjük tovább a S KL jelzést. A Kisvár nyergénél csatlakozik hozzánk a Kéktúra. A Kis Vár látványos sziklái mellett balra óvatosan leereszkedünk a meredek lejtőn a bővizű Vár-forráshoz a Vár-völgybe. Átkelünk a Baróc-patakon és a K jelzést elhagyva, jobbra a S jelzésen 300 métert megtéve, a Mártus-kőnél találjuk a 10. ellenőrzőpontot.

Az ellenőrzőpontról elindulva jobbra, a vizes-gazos Torma-völgyben indulunk egy ösvényen a patak jobb oldalán felfelé a K+ jelzésen. Jelzést csak ritkán találunk, de nincs hová letérni. A Verebec-nyeregben balra fordulunk a K jelzésre és az Ördög-oldalon felkapaszkodunk Bánkútra. Az emelkedőn tetején egy dózerúton jobbra fordulunk. A Darázskő-lápa táblánál érkező műúton balra kanyarodunk, majd 50 m után jobbra letérünk róla az erdőbe (KP jelzés). Bánkútra érve elmellőzzük a síházat és kiérünk a műútra a központi parkolóba, ahol a 11. ellenőrzőpont vár. (Szolgáltatás: víz, szörp, izo, kóla, só, banán, csoki, alma, vajas, zsíros, lekváros kenyér)

Bánkutat kelet felé a PS jelzéseken hagyjuk el. Átvágunk egy viharvert bükkösön, keresztezzük a műutat, majd 30 méter után letérünk az erdészeti útról jobbra egy ösvényre. Egy fiatal bükkösben haladunk, elmellőzve a Csipkéskúti-víznyelőbarlangot. Rövid ideig tartó dózerút következik, amíg a Csipkéskút előtti kanyarban feltűnik a 12. ellenőrzőpont.

Innen a S jelzésen egy balra nyíló ösvényen betérünk az erdőbe. Leérve a Vadász-völgybe egy hármas elágazás baloldali ágára fordulunk, melyről alig 50 méterre betérünk a Garadna-patak medrébe. Hol a patakban, hol mellette haladunk, míg keresztezünk egy erdészeti utat, amelyen balra tartunk. A dózerút végén egy műút kanyarulatában lyukadunk ki Ómassára. Egyenesen átvágva lefelé Ómassa főutcáján. Röviddel a kápolna előtt az úton maradva jelzést váltunk. Jobbra elmegy a S jel, onnan érkezik a K jelzés, melynek baloldali ágát követjük a 13. ellenőrzőpontig a Kövi Rózsa Presszóig. (Szolgáltatás: víz, szörp, izo, tea, kóla, só, banán, csoki, péksüti)

Ómassáról a K S+ jelzéseken megyünk ki ÉNy-i felé. A pataknál a K leágazik, mi pedig átkelünk rajta és bemegyünk a S+ jelzésen a dús növényzetű Száraz-völgybe. Egy szélesebb erdészeti útra érve a SO jelzéssel haladunk jobbra felfelé, míg a fenyők közül kiérve a bővizű Meteor-forráshoz jutunk. Innen PO jelzésre váltva újrakezdjük az emelkedést. Két jobbkanyar után egy felhagyott fahordó úton haladunk bedőlt fák között bujkálva. Keresztezünk egy kisebb műutat, majd a bánkúti műútra érve jobbra a P jelzésre váltunk. A kanyart az erdőben levágva újra kibukkanunk a főútra, és balra haladunk 200 métert, miközben elengedjük a P jelzést és felvesszük a P jelzést. Levágjuk az út egy hajtűkanyarját, majd 250 métert újra az aszfalton haladunk. Balra ágazik le egy ösvény, amelyen a 150 méterre emelkedő Kapu-bércre jutunk a 14. ellenőrzőpontról látható panorámához.

Innen visszatérünk 100 métert a kiszélesedő nyeregbe és a keresztező régi benőtt ösvényen balra fordulunk a szalagok mentén. Rövidesen elmellőzzük az ihatatlan Lajos-forrást és a szalagokat követve levágjuk a műút hajtűkanyarulatát. A kiszélesedő ösvényen kibukkanunk a műútra. A szemben látható S jelzésen balra fordulunk. A műútról letérve az ösvény sűrűn benőtt, a jelzést szalag erősíti. Egy T elágazásból jobbra Y elágazásba térünk, ahol egy széles dózerúton balra mutat a S jel. Egy újabb balos visszafordítóval egy vadászházat elmellőzve haladunk tovább. A Baróc-patak bal oldalán szintben megkerülünk egy-egy oldalvölgyet. Egy nagyobb kanyar balos ágán érjük el a Torma-völgy bejáratánál a K+ jelzést. Továbbra is a S jelzésen maradunk és 300 métert megtéve jutunk a Mártus-kő alá (NEM KELL BÉLYEGEZNI). Jelzést váltva a Kéktúrán haladunk tovább a patak mentén. Elmellőzzük a Pirító-kő szikláit, majd a táblájánál balra levágunk a dózerútról a 2. Baróc-völgy táblánál lévő 15. ellenőrzőponthoz.

Innen előre egy Y elágazásban jobbra (K jelzés), majd a Mogyorós-dűlő táblánál a dózerútra felérve balra megyünk tovább. A kanyargó jelzést követve kiérve a műútra, azon balra térünk. A kilátó táblánál balra fordulunk, majd az értelmetlen presztízskilátó mellett, az Y elágazás jobb ágán futunk le a kertek alá. Egy pisztrángtelep kerítése mellett oldalazva a pallón át balra térünk. A harangtorony előtt, a műúton elválunk az OKT úttól és jobbra fordulunk a K+ jelzésen. A főutat keresztezve érjük el az Ökocentrumnál tanyázó 16. ellenőrzőpontot.‬‬‬‬‬‬‬ (Szolgáltatás: krémleves, víz, szörp, kóla, izo, só, banán, csoki, alma, csomagszállítás) LIMITIDŐ: aki pontzárásig nem halad tovább, kizárásra kerül!

A K+ jelzés innen jobbra indul a műútról felfelé. Az utolsó kerten átérve balra fordulunk a fenyvesbe, ami hamarosan gyertyános-bükkösre vált. A Csondró-völgybe egy erdészeti úton ereszkedünk le, majd egy ösvényen emelkedünk a patak mentén. A szurdokban ritka a jelzés, de kitérni úgysem tudunk. Legyünk óvatosak, a meder balesetveszélyes! Az Odvaskői-barlang alatt érjük el az Ámor-forrást. Nehéz terepen haladunk a patakot, majd kidőlt fákat kerülgetve a Czakó-kő alatti mésztufalépcsőig. A K jelzést elhagyva könnyebb terepen kapaszkodunk a Mária-forráshoz (K+ jelzés). Innen balra a S K+ jelzéseken folytatjuk utunk. Hamarosan átfut a K jelzés, majd leválik a K+ jel, de mi egyenesen haladunk tovább a S jelzést követve. 500 m után egy útkereszteződésben átváltunk jobbra a S+ jelzésre. Rövidesen átvágunk a műúton, majd 200 m múlva beköszön a P jelzés, de mi kitartunk a S+ jelzés mellett. Erdészeti utakat keresztezve ereszkedünk le az Aranylépcsőn. Elérve a K+ jelzést 500 métert együtt haladunk tovább. Miután balra leválik, a S+ jelzést tovább követve leérünk a garadna-völgyi műútra. Ezen jobbra fordulunk, majd 500 m után egy Y elágazásban balra egy hídon át letérünk róla. Enyhén emelkedővel 300 méter után egy újabb hídon át elhagyjuk az aszfaltot és balra fordulunk az erdőben (S+ jelzés). Folyamatosan emelkedünk a Sebesvíz mésztufalépcsői mellett, míg elérjük a méltán híres vízesést. A turistautak elágazásában a S SO jelzéspáron folytatjuk egyenesen emelkedve. A forrásbarlangot elérve követjük tovább a S jelzést egészen a jávorkúti műút kereszteződéséig. Innen a K+- jelzés baloldali ágára váltunk, amely az alsó dózerúton halad dél felé a Sebes-víz Panzió kerítése melletti esőbeállónál a 17. ellenőrzőpontra. (Szolgáltatás: tea, víz, szörp, izo, kóla, só, banán, csoki, alma, vajas, zsíros, lekváros kenyér)

A pont után a K+ jelzésen hamarosan eléjük a P jelzést, melyen jobbra fordulunk. Egy irtáshoz érve egy töbröt jobbról elmellőzünk. A fenyves mellett haladva egy romos tanyát elhagyva érjük el Jávorkutat. A műúton balra a K P jelzés együttesén folytatjuk utunk. A parkoló szélén a forrásból tudunk frissíteni. A házakat elhagyva a P jelzés leválik, mi pedig haladunk a K jelzésen az aszfalton. A balra kanyarodó útról letérünk egy jobb-bal fordulattal az erdőbe. Balról megkerülve egy óriási töbröt visszakapaszkodunk a műútra, hogy 25 m után újra letérjünk róla bal felé. A bükkösből kiérve újabb hatalmas töbör tárul elénk. Itt haladunk egyenesen az irtáson át egészen le a kereszteződésig. A Lendeczky utat elérve balra fordulunk és 20 m után a négyes kereszteződésben, a S+ jelzésen letérünk a dózerútról jobbra előre, át a Kecskeláb-réten. A Sugaró töbrei között kiérünk egy szélesebb erdészeti útra, melyen jobbra, majd 10 m után balra lefordulunk egy ösvényre. Egy hosszanti réten átvágva a túlvégén látható számos csapás közül az előre balra induló ösvényen megyünk be a fák közé. Leérve az erdei utak kereszteződésébe, a Rejteki-völgy táblánál letérünk jobbra a S+ jelzésről, majd 5 méterre balra a szalagon megyünk a kutatóházba a 18. ellenőrzőpontra. (Szolgáltatás: leves, víz, szörp, kóla, izo, só, banán, csoki, alma, csomagszállítás)

A kutatóház túloldalán átvágunk jobbra a parkolón. Keresztezzük a műutat és a trafóház mellett megyünk le a K/ jelzésen a Szarvaskúti-csúnya-völgybe. Ereszkedés közben egy keresztúthoz érve a S jelzés is megjelenik. Itt balra fordulunk és 50 m-t együtt haladunk tovább, majd a K/ jelzésen jobbra lefordulunk egy fiatalos erdősávon átvágva. Az ösvény felkapaszkodik a Rejteki kőfülkéhez, majd tovább ereszkedik. Elérve egy szélesebb erdészeti út kanyarulatát pár lépést teszünk balra, majd jobbra levágunk róla be a völgybe. Leérve a Gyertyán-völgybe jobbra fordulunk a dózerúton és innen a P jelzést követjük az üveghuta emlékhelyén lévő 19. ellenőrzőpontig.

Továbbmegyünk a völgyben a sejtelmes Tebe-pusztára. Az esőbeálló előtt jobbra fordulunk a Balla-völgybe a K jelzésen. Közel 1 km után a völgyben maradva átmegyünk egy híd romjain. A falu előtt, a vízmű utáni tanösvény táblánál balra indulunk felfelé a S K\ jelzéseken. 250 m után balra, igen meredek ösvényen jutunk a SΏ jelzésen egy fakorlátot követve a Balla-barlangban a 20. ellenőrzőponthoz. (Szolgáltatás: édes-sós apróság)

A barlangtól visszafordulunk a SΏ jel elágazásáig, majd onnan balra folytatjuk utunkat a kertek háta mögött a S jelzésen. A jelzés 400 m után lefordul balra, de mi a szalagokon haladunk tovább egyenesen, amíg 500 méterre jobbra egy udvar peremén levágunk a répáshutai buszmegállóhoz. A műúton balra fordulva megyünk kifelé a faluból a Z jelzésen. A falu végén jobb kézre egy kőfejtő következik. Egyenesen megyünk tovább a földúton a Kis-Répáskúti-völgyben fölfelé. A műutat elérve azon balra fordulunk a ritka jelzéseket követve a Bánya-hegyi parkolóig. A sorompó után balra fordulunk (Z jelzés) . A műutat háromszor keresztezzük és egy éles kanyart levágva érünk újra az erdőbe. A táblánál a balról érkező Z jelzésen enyhén jobbra tartunk a műútig (Garadna-völgy iránya), amelyen balra fordulunk. 100 m után a balra leágazó földútból a cserjésbe vezető bal oldali keskeny ösvényt választjuk (Z jelzés) . Enyhe „liftezés” közben egy kerítés maradványai mellett érünk ki a gyönyörű kilátást nyújtó Három-kő tisztására. Jobbra a Tar-kő monumentális sziklafala sötétlik. Innen a Keskeny-rét tisztására leérve a középen álló jellegfát jobbról elmellőzve egy négyes kereszteződésben balra, majd egy elágazásnál ismét balra térve (K jelzés) érjük el a Tar-kőn tanyázó 21. ellenőrzőpontot. A Dél-Bükköt felölelő látképen megnézhetjük a teljes túraútvonalat. (Szolgáltatás: édes-sós apróság, víz)

Miután a sejtelmes éji panorámában megborzongtunk attól, ami vár még ránk, elindulunk balra a K jelzésen. Az elágazásba leérve rátérünk a bal oldali ösvényre D felé (Z jelzés). Óvatosan haladunk a meredek lejtőn lefelé, majd egy tisztáson átvágva becsatlakozunk a K+ jelzésű dózerútra, amelyen balra térünk. 200 m után jobbra levágunk az útról a Z jelzésen a Lambot gerincére. A Lambot hegyeséről leereszkedve egy nyeregbe, keresztezzük a K jelzést, és egyenesen megyünk tovább a Lök-bércre (Z jelzés) . Több csúcson keresztül hullámzunk amíg a Bujdosó-kő oldalában, a keresztező P+ jelzésen balra lejutunk a nyeregből. Elharántolunk a látványos sziklafalak mellett, majd egy csalános után a Tárkányi-patak völgyében kijutunk az egri műútra. Keresztezzük a műutat, a balra futó bekötőúton Oldalvölgyi-halastó erdészháznál lesz a 22. ellenőrzőpont (Szolgáltatás: tea, víz, szörp, izo, kóla, só, banán, csoki, alma, süti)

A halastó kerítése mellett (P+ jelzés) újabb műútra érünk. Ezen balra indulunk (ritka jelzés). Közel 1,5 km után jobbra egy alig látható ösvényen lejutunk a patakhoz. Jobbra fel, látjuk a P+ jelzést folytatódni. Egy fiatalos után a műúton jobbra tartunk. Egy éles jobbkanyar előtt a PO jelzés levisz a Szent Erzsébet-forráshoz. Ha lementünk, felcaplatunk. A túloldalon nyíló ösvényen balra felfelé (PL jelzés) vágunk neki a kemény emelkedőnek. A tetőn jobbra megyünk tovább. Az erdőből világosban kiérve csodás a kilátás. Az ösvény végén a dózerútra térve leereszkedünk a várhegy előtti pihenőhöz, ahonnan felszaladunk az Ódorvárra a 23. ellenőrzőponthoz. (Szolgáltatás: tea, víz, szörp, izo, kóla, só, banán, csoki, alma)

Búcsúpillantást vetünk a Bükkre, visszamegyünk a házikóhoz, ahonnan balra indulunk el a dózerúton lefelé a szalagozást követve. Egy kerítés mellett végigrobogunk, majd onnan 5-600 m-re egy hármas elágazásban egyenesen megyünk tovább az Illés-parlagnál a bükkzsérci műútra, a Hór-völgy bejáratához. Vigyázzunk a gépkocsi-forgalomra! Átmegyünk egyenesen az út bal oldalán és a műút mellett, a legelő szélén futó kerékpárúton folytatjuk utunkat Cserépfalu felé (K+ jelzés). Ezen jutunk be a falu főutcájára. Jobbra feltűnik a hőn áhított cél. Megint sikerült. GRATULÁLUNK HOZZÁ!

Honlapunk felületén süti (cookie) fájlokat használunk, mely fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért, kérjük olvassa el adatkezelési tájékoztatónkat.