Mi az a geotóp?

A környezeti nevelés és földtudományi ismeretterjesztés miatt hoztuk létre 2008-ban a Geotóp Nap napot. Következő évtől javaslatunkra indult el a Magyarhoni Földtani Társulat összefogásával az országos Geotóp Nap ismeretterjesztő túrasorozat szerte az országban. 2016-ban bekapcsolódtunk az Év ásványa, Év ősmaradványa programsorozatba. A geotúra során, interaktív játékokon és terepi bemutatókon ismertetjük meg a geosite-ok érdekességeit, hogy felhívjuk a figyelmet a földtudományi természetvédelem fontosságára.

A geotópok (angolul geosite) olyan helyszínek, ahol az élettelen természet legérdekesebb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj az előzőekben felsorolt értékekhez kapcsolódó kultúrtörténeti örökséggel.

A geotóp napi játékokon egyszerű és érdekes feladatokon keresztül ismerheted meg a földtudományi jelenségeket, szerepüket a táj működésében. Bízunk abban, hogy aktív közreműködéseddel sikerül megmutatnunk, nincs semmi ördöngösség a Föld tudományában, sőt megértve azt, izgalmas vagy éppen hasznos dolgokat tudhatsz meg a természet működéséről, melynek akár akarod, akár nem, TE is részese vagy!