A Geotóp Napot 2022-ben - a Less Nándor emléktúra keretén belül, október 8-án rendezzük Cserépfalun.

Immár 12. alkalommal szervezzük meg a földtudományi értékek megismertetését zászlajára tűző Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület a Cserépfalui Geotóp Napot a Less Nándor Emléktúra keretein belül.

A földtudományi értékek napja alkalmat teremt az érdeklődőknek, hogy egy 12 km hosszú távot végigjárva megismerkedjen a Bükk hegységet, kiváltképpen a Déli-Bükköt felépítő kőzetekkel, a belőlük kialakult egyedi felszínformákkal, kultúrtörténeti értékekkel. A 12 kilométeres táv teljesíthető egyénileg, a Less Nándor Emléktúra keretében, vagy a vezetett túrák keretén belül, szakavatott vezetővel.

Ezeken a túrákon nem kell senkinek roppant erőfeszítések és szintidők szorításában menetelnie. Hasznos lehet viszont, ha nagyítót, kőzethatározót hozunk magunkkal. Itt lassan, nézelődve haladhatunk, ismerkedve a környék ásványaival, kőzeteivel, felszínformáival. Megtudhatjuk milyen vulkánok működtek a Bükkalján a miocén korban, megismerkedhetünk a kaptárkövek kúpszerű formáit felépítő kőzetekkel, a puha tufába heves záporpatakok által vájt, mély árkokkal, völgyekkel. Az ellenőrző pontokon játékos feladatok várják a résztvevőket és azok megoldása után kapják meg a bélyegzőjüket.

 

Családoknak, gyerekeknek és tanulni vágyó felnőtteknek is ajánljuk!