Már régen érlelődött bennem a teljesítménytúra rendezésének ötlete a néhány teljesített táv után. 1997-ben az Egyesülettel összeülve, a programfüzeteket átnézve vettük észre, hogy a Bükk – különösen a déli rész – kissé elhanyagolt e tekintetben. Ezért került erre a helyszínre a túra, amit a Cserépfalui Önkormányzat hathatós segítsége tett realitássá. Most el lehetne mesélni micsoda álmatlan éjszakákat töltöttünk el a túra nevének kitalálásával, pedig egyszerűen csak bekattant valakinek az ötlet és kész.

A teljesítménytúrákról sokszor nehezen tudtam mesélni, mert mindig csak kritikát kaptam. Hogyan lehet egy természetet kedvelő embernek "csak úgy végigrohanni egy tájon". Próbáltam sokféleképpen védekezni, hogy ez nem teljesen sport, azért van itt idő nézelődni stb., amíg össze nem ismerkedtem a Less Nándi baráti körével. Mindenki dicsérte tudományos igényességét, a jó barátot, de sokan hozzátették, micsoda tempót diktált. A Róla begyűjtött információk, az Édesapja által átnyújtott túranapló anyagok értették meg velem azt, hogy nincs mit szégyellnem. Igenis létezhet együtt, egymás mellett a "szédült rohanás" és a tudományos igényű megfigyelés.

Less Nándor

Less Nándor 1963 január 6-án született. Már általános iskolásként a természet felé fordult. Biológia tagozatos osztályba járt, és tájékozódási futóként országos eredményeket ért el. A KLTE biológia - földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Önerőből, sok-sok lemondás árán szakmai tapasztalatokban bővelkedő utazásokat tett a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben.

Kínában felkereste a Jülong Sant, a Nansant, eljutott az ujgurok közé, Ny-Szecsuánba, D-Kanszuba, a Turfáni-mélyedésbe és a Takla-Makán sivatagba. A világszerte ismert angol nyelvű Lonely Planet útikönyvsorozatba ő írta le a Jülong San ismeretlen hegyláncait, nemzetközileg is kiemelkedő módon hozzájárulva az ismeretterjesztéshez. 1990 tavaszán DK-Ázsiát barangolta be. Túrázott az indiai Himalájában is. Kedvence volt - a Bükk után - Erdély, azon belül is a Kapacina-hegység, melyről útikalauzt is készített. Útjairól számos cikket publikált a Föld és Ég, a Természetbúvár, az Élet és tudomány, az Egyetemi akták és egyéb ismeretterjesztő és tudományos lapok hasábjain.

Szívós János

Megjöttél. Kérdeztél néhány dolgot, majd eltűntél. Mi pedig, akik még nem ismertünk, aggódtunk lesz -e ebből rendszer a rajtig. És lett. Itt maradtál estig, majd a következő évtől már éjszaka is, hogy másnapra minden működjön. Sőt végigrobotoltad a következő napot a szervezők között. Mondván az nem lehet, hogy egy rendezvényen, amelyből Cserépfalu ennyit profitál, a helyieket ilyen kevesen képviselik. A köszönetképpen kapott italt csak úgy fogadtad el, ha együtt isszuk meg jövőre, mert neked természetesnek tűnt, hogy segítesz.

Azonnal befogadtunk. Része lettél a csapatnak úgy, hogy sokan nem is tudták ki működteti a hátteret. Egyesek csak azt látták, hogy valaki rohangál, kirámolja a polgármesteri hivatalt, az iskolát, mert hiányzik egy-egy eszköz, s te megkerested az elérhető legjobbat, amit adni tudtál.

A szívedből adtad. Lételemed volt a segítés. Ha kellett Székelyföldre elmentél, hogy ingyen berendezz informatikai tantermeket, alkoss hálózatokat, sőt még te vittél itthonról gépeket, alkatrészeket. Talán ezért tudtad felrázni a falut, ami nekünk éveken keresztül nem sikerült teljesen. Olyan embereket megmozgattál, akikről nem is gondoltuk, hogy megközelíthetőek. Mert hittél az önzetlenségben, a közösségben. Kicsiben, nagyban egyaránt. Ahogy alapja voltál a családodnak, úgy alapembere lettél a túrának.

Hexasakk

A Less Nándor Emléktúra főrendezője
a Debrecinum Hexasakk és Természetbarát Egyesület
dhte.hu

Az 1998-as alapításkor létre akartunk hozni egy olyan társaságot, amelyik szeret és akar utazgatni a világban, szívesen megosztja kalandjait, jó és rossz tapasztalatait másokkal, és szívesen barangol együtt hazai tájakon. Alapvető célunk, hogy programokat nyújtsunk a fiatalok számára a szabadidő hasznos eltöltésére az alábbi személyiségfejlesztő területeken: természetvédelem, ismeretterjesztés, kulturális és szabadidős sporttevékenység.

A logikai játékok kedvelői megismerkedhetnek nálunk a hexasakkal. Kipróbálhatják, hogyan forog az eszük, és hogyan látják át a 91 játékmezőt. Emellett szívesen emlékszünk az embernyúzó gyalogtúrákra szerte a Kárpátokban, a Bodrogon szerzett vízhólyagokra, a csepegő kövek igézetére a Bükk és az Aggteleki-karszt barlangjaiban, a hangulatos közös főzésekre, felejthetetlen szilveszteri és farsangi bulikra, a hosszútávú teljesítménytúrák rohanásaira. Számos diaképes előadást rendeztünk a Debreceni Egyetemen és a Nyíregyházi Főiskolán Mianmarról, Albániáról, Indiáról, Szíriáról, az Alpokról, a Kárpátokról, a magyar Himalája-expedícióról, Adriai búvárkalandokról, az Antarktiszról és hasonló egzotikus tájakról, fotóinkból képkiállításokat szervezünk.

Less Nándor

A Less Nándor Emléktúra házigazdája

Cserépfalui Önkormányzat

cserepfalu.hu

Állj meg vándor!

Olyan település megismerését ajánlom, ahol az emberi szó, a népi humor, az összefogás kézzelfogható érték. Ahol őseink hagyományainak ápolása jól megfér a jelen törekvéseivel, és összhangban van a jövő tennivalóival. Fő feladatunk a népesség megtartása, újabb munkahelyek kialakítása, a turizmus fellendítése. Ma már 500 lakásból több mint 100 nyaraló. Az ország minden részéről szívesen  pihennek itt az emberek. Hogy miért? Arra a későbbiekben reméljük Ön is ráérez. Érezze jól magát, és jöjjön el hozzánk máskor is.

Ne feledje: Cserépfalu, a Bükkalja Gyöngyszeme!
Várjuk Önt is szeretettel!
Cserépfalu polgármestere